tisdag 16 november 2010

Kattmat i våt eller torr form.

För kattens välbefinnande är det utan tvekan blötmat. Enda undantaget är om veterinären rekommenderar ett speciellt torrfoder avsett för någon specifik fysisk åkomma katten lider av.
Men varför är blötfoder så mycket bättre än torrfoder? Jo helt enkelt för att katten är en dålig vattendrickare och blötfoder innehåller cirka 80 % vatten vilket påminner om vattenhalten på cirka 70% för kattens naturliga bytesdjur. Torrfoder däremot innehåller bara några ynka procent vatten. Idag är urinsten den kanske vanligaste kattsjukdomen och obehandlad leder den till en mycket kvalfylld död för din katt. Om du bara ger torrfoder ökar risken avsevärt för att din katt drabbas av urinsten.
En annan stor fördel som blötfodret är att den bara innehåller animaliska produkter och knappt några vegetabiliska ingridienser som katten ändå inte kan tillgodogöra sig. Torrfoder däremot kan innehålla så mycket som 80% vegetabilier i form av spannmål.
Slutsats: För kattens bästa välj våtfoder.
Fortsättningsvis ska jag jämföra olika märken av torrfoder och blötfoder. För det är enorma skillnader på kvalitet och pris. Även om torrfoder inte är det ultimata för katten har den bekvämlighetsfördelar för människan och det är stora kvalitetsskillnader mellan olika torrfoder. Fortsättning följer.....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar